«

Jul 13

С Юнашкия си тиган Ангел Ангелов е сготвил за “опашка” от София до Пазарджик

Бизнесът му е в недвижимите имоти, става пазител на традициите по призвание 

Ангел и синът му Теодор напътстват момче как да им “помага” в готвенето с 2-метровата букова лъжица.

Така изглежда варенето на 2500 яйца, преди да бъдат боядисани едновременно за рекордните 3 минути на Велика събота.

Повече от 200 хиляди души са яли от уникалния Юнашки тиган на Ангел Ангелов през последните 4 години. И понеже малко хора могат да си представят какво означава това – бройката съвпада с населението на Бургас. Казано по друг начин, ако толкова хора се наредят на “опашка”, тя ще се проточи 100 километра. Горе-долу от София до Пазарджик.

Почти всички мислят, че Ангел е професионален готвач копривщенец. Как не, толкова е вкусно да те нагости. Само приятелите и близките му знаят, че работи в бизнеса с недвижими имоти и е софиянец от “Банишора”, а обиква Копривщица след брака си с Велислава.

Най-краткото описание за Ангел може да бъде пазител на традициите. Но заради Юнашкия тиган, в който той приготвя наведнъж стотици порции на големите автентични събори на народното творчество и занаяти, го мислят за готвач. Не че не е майстор – и дипломи има, и опит, и ястията му носят неповторим домашен вкус, но това е само част от мисията му. Движи едновременно по 5-6 родолюбиви проекта и винаги е готов да се включи в мисии за спасяване на истинския “ген” на българщината. Чиито най-дълбоки корени според Ангел стигат до траките.

“Националната ни кухня е недооценено културно наследство. Защо някой трябва да ти каже, чехраните, които се произвеждат на 40-50 км от дома ти, са най-добрите за теб? Или че кулинарният календар трябва да следва сезонността на стопанската година? Не го ли усещаш инстинктивно”, риторично пита Ангел. С разкриването на тази “тайна” е свързан новият му проект за беседи за храненето в детските градини и началното училище. Идеята е децата да се приобщят към позабравената национална традиция.

Ангелов прихваща интереса от баба си Златка.

От едно пиле успяваше да нахрани със супа и за второ яхния цялото 7-членно семейство, спомня си внукът. Основните правила за вкусно готвене научил точно от нея. И бил потресен, когато като гимназист отишъл на гости на съученичка, където опитал за първи път яйца с олио.

Какво са пържени яйца без поне малко масълце, да замирише, да допълни вкуса, чуди се Майстора.

Неговите ястия са вкусни и здравословни, с традиционни сезонни продукти, но приготвени по

авторска технология – Ангел нарича метода си “Обратно готвене”

Великанският съд първо се напича силно на жив огън и чак тогава в него на сухо се слага зеленчукът. Щом замирише, се ръсва солчица и продуктите си пускат водичката – в нея се задушават. После идва и масълцето. На това няма какво да се възрази по линия на полезното. Отопяваш си чинийката и ако се пресрамиш, питаш за още.

Юнашкия тиган е впечатляващ не само с неговия метър и половина диаметър.

Тиганът е от висококачествената стомана за медицински инструменти и е направен по технология за елементи на подводници.

Тежи 72 кг, но това не е нищо в сравнение с Юнашката тава, която е 278 кг и за първото й товарене в микробуса, с който Ангел и съпругата му пътуват из страната, се събрали 12 души. Гигантският съд 3 пъти повалял групата.

Вече са му хванали цаката, но ако не уцелят от раз верния ъгъл, се връщат в изходна позиция и започват отначало. В уникалната тава спокойно може да се излегне 2-метров човек, подобаващо широчък за ръста си. Добре, че има 4 дръжки, но пак си трябват по-яки мъже да я носим, казва Майстора.

Идеята за тиганчето, както галено му казва Ангел, дошла внезапно, по-бавна се оказала реализацията – във фирмите, които обиколил да си го поръча, го гледали като марсианец.

Съдът обаче все пак си намерел майстора и станал перфектен. Отишъл гордият му собственик да си го вземе и уж всичко е премерил, ще стане в колата, ама… не минава през вратата й. Измислили: ще го похлупят на покрива.

“Курдисахме го отгоре, укрепихме го с две гредички, подложихме картон, привързахме с въже и заприличахме на летящ тиган”, разказва Ангел. До София два пъти ги спирали за проверка, не останал и шофьор да не се обърне да ги разглежда.

Оприличавали тиганището “я на сателитна чиния, я на джакузи за малолетни фолкзвездици”

Обаче каква хубава работа започнал да върши! И Ангел едно по едно поръчал на същата компания още 3 съда – Юнашката тава, в която готви 5200 порции едновременно, и “внучките” й Сладуна и Благуна. В Юнашкия тиган, Юнашката тава, Юнашката скара и Юнашката тавичка за питки можем да приготвим за 2 часа храна за 8500 души, казва Майстора. На големите събори и курбани се нареждат горе-долу такива опашки.

С една доза от тон и половина лютеница в огромната тава Ангел записва балкански рекорд, но освен с вкусната храна той привлича с разказите си за нея. Рецептите му приличат на притчи, историите са като от приключенски роман, нищо, че мъжът с везаната риза и елека ги нарича просто кулинарни спомени. Ангел винаги готви с национална носия, също и Велислава, която навсякъде е до него и си помагат. Когато не е ангажиран в училище, се включва и синът им. “Радвам се, че напоследък и други започнаха да се обличат с българска народна носия, когато готвят, на мен ризата ми вече аха да се разпадне от 4 години яко пране след въртенето около огъня.”

Нарязването на продуктите за огромните съдове е изпитание и когато трябва да се зареди “баткото” и “каката”, се търсят доброволци. Любопитни ентусиасти се намират, но който веднъж е дошъл – не е повторил, смее се Майстора.

Ако си мислите, че най-големият проблем на нарязването на 80-100 кг лук е как да не се удави човек в собствените си сълзи, грешите. “Свиква се, обаче по някаква причина

ножовете най-много се хабят от рязането на лук – на 4-5 кг трябва да се заточват, обяснява Ангел.

Още неизмил Благуна от врачанския миш-маш, който сготви в четвъртък за Седмицата на българския домат на “Софийски пазари – юг”, пазителят на традициите обмисля рецептата за участието си на Международния фестивал на фолклорната носия.

За там ще мобилизира и семейството – събитието е от най-големите. На него с академията си “Кулинарен историк” Ангел ще покаже за първи път и нови видове традиционни продукти по автентични рецепти. Какви ли? Тайна.

Източник 24 часа http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4865331

Share