«

»

May 25

Академия „Кулинарен историк“ на празника Сабантуй в София 13.06.2015г.

На 13.06.2015г. на Голямата поляна в Южен парк, град София, разширен екип на Академия „Кулинарен историк“ ще вземе участие в традиционния татарски празник Сабантуй.

На екипа ни е поверено приготвянето на традиционните татарски и български ястия.
С организаторите подготвяме невероятни изненади

Волжките българи имат уникален празник Сабантуй, който бележи края на пролетните земеделски дейности и отваря пространство за празнуване преди усилната работа по прибирането на реколтата.
На 13 юни този празник ще гостува в София, Южния парк. Празничните програми включват песни и танци, състезания като надбягване с чували и конски впрягове, вдигане на ковашки наковални, сечене на монети и хвърляне на пръчка, разбиване на гърне с вързани очи и др.
Сабантуй в София 13.06.2015 (4)Наричат Сабантуй „Празникът на ралото” и през първата неделя на юни започва в малките села. На следващата неделя се пренася в по-големите регионални центрове, а на третата неделя – вече е в големите градове и столицата Казан. Народностите в днешен Татарстан пазят този празник, а през последните десет години той добива популярност в цялата Руска федерация.

Сабантуй се празнува от хиляди вече в Москва и Санкт Петербург, във Владивосток. Сред световните центрове има свои издания в Прага, Париж, Сидни и Аделаида, Ню Йорк и Калифорния, Истанбул. Празникът се променя, приема в себе си нови черти, отворен е за влиянията на други народностни традиции. Това най-добре изразява спецификата на Волжка България – кръстопътният регион между Изтока и Запада, между християнската и Сабантуй в София 13.06.2015мюсюлманската традиция, които намират допирни точки в своето многообразие.
Наскоро поклонническият център Болгар е включен в списъка на световното материално културно наследство и присъстващи на събитието гости усетили стремежа на хората от този край да споделят своята културна традиция като основа за диалог и разбирателство.
Сабантуй като национален, семеен, етнически, културен, спортен празник на един многоброен народ е включен в регистър на нематериалните паметници на ЮНЕСКО. През 2015 г. Сабантуй ще се провежда през юни, юли, август в Англия, Германия, Латвия, Чехия, САЩ и др.Инициативен комитет има амбиция да организира в София Сабантуй като възможност да се срещнат празничните култури на българските общности край двете големи европейски реки – Волга и Дунав.

Събитието във Фейсбук

https://www.facebook.com/events/775213609242319/

Share